dissabte, 17 de setembre del 2011

STAHLFABRIK - GROC (2011) a la memòria de Conrad Schnitzler

Stahlfabrik és Josep Maria Soler, català afincat a Almeria i un veritable activista de l'univers dels blocs temàtics. Ell solet dirigeix wet dreams i electronic orgy, ambdós dedicats a la música electrònica, d'arrel pop en el primer cas i més investigadora en el segon. Per tractar d'assumptes editorials (llibres i revistes) rel·lacionats amb la música electrònica, el Josep Maria va crear ex libris, i encara li queda temps per col·laborar activament en el fórum sonido electrónico.
A banda de la seva activitat frenètica a la xarxa, és un col·leccionista de sintetitzadors analògics i sistemes modulars que utilitza per fer peces de música electrònica molt inspirades en les obres cabdals d'aquest estil fetes les cinc darreres dècades.
La seva música està, no cal dir-ho, molt allunyada del ball. Treballa col·locant textures sonores en plànols diferents aconseguint una profunditat de camp molt enriquidora. Si hi afegim la tímbrica pròpia de la síntesi analògica el resultat és, com caldria esperar, molt suggerent.
Ara fa unes poques setmanes ens va deixar el Conrad Schnitzler, pioner de la música electrònica europea que formà part d'icones com Kluster o els primers Tangerine Dream. Doncs Stahlfabrik li ha dedicat el seu darrer àlbum (Groc, Espais netlab, 2011) i ens sorpren una altra vegada amb una obra llarga i sinuosa. Tan o més suggerent que de costum i tan arrelada a la essència del músic alemany que no ens expliquem com pot haver fet un homenatge tan coherent i el·laborat en un lapse de temps tan curt. Als crèdits de l'àlbum ens diu que tot el material va ser enregistrat entre maig i setembre, això és, abans i després del decés de Schnitzler. La veritat és que Stahlfabrik treballa amb pressupostos molt semblants als del músic berlinés. Ara i abans. Fent de la llibertat creativa la seva senyera. Sempre des del món de la síntesi electrònica i els nous mitjans informàtics.

Pep Frías

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada