dimarts, 9 d’agost del 2011

RAMAT SENSE PASTOR

Els primers netlabels van sorgir la segona meitat de la dècada de 1990. Es tractava de segells discogràfics que oferien arxius de so en format mp3 i d'altres, on la descàrrega era lliure i la música acostumava a no tenir copyright. Amb la proliferació de la música a internet i altres circuits alternatius es va fer necessària la protecció dels drets d'autor mitjançant llicències lliures. La més coneguda és Creative Commons i ens ofereix fins a sis nivells de protecció.
Amb el canvi de segle el fenòmen netlabel es va multiplicar exponencialment i van aparèixer nombroses etiquetes. La major part continuaven però centrades en estils i corrents molt marginals on el tamany limitat dels seus mercats potencials feia inviable el sosteniment d'una industria tradicional, es a dir, basada en el suport físic tipus CD o DVD.
Només fa uns pocs anys comencen a sorgir, encara timidament, etiquetes que comencen a abastar parcel·les del mercat que semblaven exclusives de les discogràfiques i les entitats de gestió tradicionals. Aixó succeix per la progressiva pèrdua de la por a la xarxa per part del músic pop/rocker (reconduït majoritàriament, no ens enganyem, mitjançant pàgines personals i d'altres del tipus myspace o bandcamp) i per motius polítics i ideològics que a l'estat espanyol sorgeixen al voltant de l'SGAE i del debat públic que hi provoca.
Encara no fa un any va nèixer a Barcelona el netlabel anomenat BESTIAR amb la intenció de donar un nou tomb a la crisi de la industria tradicional i alhora donar sortida a tot un seguit de projectes musicals que, tot i tenir un potencial comercial inqüestionable, vivien fora dels circuits o s'havien pansit en les vies mortes de la indiferència. Ara el món podrà gaudir, de nou o per primera vegada, de la música de Paquita's Nipples, Vamos a Morir, Marinero Coll, Clavícula, sPIFFhAUS! o La Maravillosa Cabeza Parlante. Al voltant d'un grup inicial de propostes s'hi van afegir d'altres que provenen de qualsevol racó de món i que abasten un ventall d'estils cada cop més obert.
Des de BESTIAR hem impulsat aquesta nova plataforma per tal d'obrir una altra finestra des d'on poder donar a conèixer les propostes musicals (i no musicals) que tenen lloc en els angles morts del nostre món. Hi tindran un ressó especial aquelles que surten des de plataformes semblants a la nostra (netlabels, associacions culturals, col·lectius socials i individualitats singulars) ressenyant les seves activitats i les seves propostes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada